ΕΡΓΑΣΙΑ
Γράψτε ένα διάλογο ανάμεσα στην ποιήτρια , Κική Δημουλα ,την Αρετούσα και την Αρετή ,όπου οι δυο πρώτες προσπαθούν με επιχειρήματα να πείσουν την Αρετή να αντιδράσει στην απόφαση του γάμου που έχει παρει η οικογένειά της χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη της.
Κ.ΔΗΜΟΥΛΑ |
ΑΡΕΤΟΥΣΑ |
ΑΡΕΤΗ |
ΑΡΕΤΟΥΣΑ: Μα ξανασκέψου το Αρετή! Αυτός ο γάμος που σου επιβάλλουν δεν είναι η ευτυχία σου. Δε σε ρώτησαν καν τι επιθυμείς ούτε σε άφησαν να εκφράσεις τη γνώμη σου ούτε και να επιλέξεις.
ΑΡΕΤΗ: Γνώμη σου; Επιλέξεις; Τι είναι αυτά που λες Αρετούσα; Δε γίνονται αυτά. Θέλουν το καλό μου και με αγαπάνε. Γι αυτό παίρνουν αυτές τις αποφάσεις.
ΠΟΙΗΤΡΙΑ: Τόσο παράξενα σου φαίνονται αυτά που λέει η Αρετούσα; Εξάλλου δεν είπε ότι θέλουν το κακό σου ούτε ότι δε σε αγαπούν. Όμως αυτό που θεωρούν εκείνοι σωστό, εσένα μπορεί να σε κάνει δυστυχισμένη. Αυτό το έχεις σκεφτεί;
ΑΡΕΤΗ: Είτε ευτυχισμένη είτε δυστυχισμένη έτσι αποφάσισαν και έτσι πρέπει να γίνει. Άλλωστε ποια είμαι εγώ που θα τους εναντιωθώ;
ΑΡΕΤΟΥΣΑ: Αρετή ακούς τι λες; Αν δε ρωτήσουν εσένα που άμεσα σε ενδιαφέρει αυτός ο γάμος τότε ποιον θα ρωτήσουν; Άλλωστε αν όντως σε αγαπάνε τότε θα θέλουν να σε δουν και ευτυχισμένη.
ΠΟΙΗΤΡΙΑ: Έχει δίκιο η Αρετούσα. Είσαι άνθρωπος κι εσύ. Έχεις γνώμη και μάλιστα σε θέματα που σε αφορούν πρέπει να την εκφράζεις κιόλας.
ΑΡΕΤΗ: Μα αυτά που λέτε μου φαίνονται λίγο ανήκουστα έως και ακατόρθωτα. Νομίζω πως δε θα τα καταφέρω και τελικά πάλι αυτό που επιθυμώ δε θα γίνει σεβαστό και δεκτό.
ΠΟΙΗΤΡΙΑ: Όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Όποιος προσπαθεί, αυτός είναι ο κερδισμένος. Ενώ αυτός που υποτάσσεται και άλλοι κατευθύνουν τη ζωή του πάντα είναι χαμένος.
ΑΡΕΤΟΥΣΑ: Πολύ σωστό αυτό. Σκέψου επίσης ότι έχεις δικαίωμα στη ζωή. Αν είσαι δυστυχισμένη δε θα μπορείς να ζεις καλά και ευχάριστα. Η ζωή σου θα γίνει ανυπόφορη. Όπως εγώ εναντιώθηκα στον πατέρα μου ενώ όλοι μου έλεγαν ότι δεν είναι σωστό, έτσι κι εσύ θα αντισταθείς σε αυτόν το γάμο που προσπαθούν να σου επιβάλλουν.
ΑΡΕΤΗ: Εντάξει λοιπόν! Θα προσπαθήσω να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου για αυτήν την επιθυμίες τους αλλά φοβάμαι τον Κωνσταντή που είναι ο άντρας της οικογένειάς μας.
ΠΟΙΗΤΡΙΑ: Το ότι είναι άντρας, Αρετή, δε σημαίνει και πολλά. Είναι και αυτός άνθρωπος. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι είναι ίσος με εσένα. Δεν είναι ίδιος, αλλά ίσος. Αυτό να το θυμάσαι!
ΧΡΥΣΑ ΧΑΤΖΗΡΑΛΛΗ Α3 ΤΡΙΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου