Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ  ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ  A ΛΥΚΕΙΟΥ
Ομάδα Α
1. . Να αναφέρετε τα γενικά χαρακτηριστικά της μυκηναϊκής τέχνης και να τα συγκρίνετε με αυτά της μινωικής; (15Μονάδες)

2.   Να εξηγήσετε σύντομα τους παρακάτω όρους: Θολωτός  τάφος, ηγεμόνας , λααγέτης, τελεστής ,ομοσπονδιακά   κράτη (25 μονάδες)

3.   Να χαρακτηρίσετε ως σωστές ή λανθασμένες τις παρακάτω προτάσεις που σχετίζονται με τη μυκηναϊκή εποχή :
Α. Τα ομηρικά έπη σχετίζονται με το μυκηναϊκό πολιτισμό
Β. Η γραμμική Β είναι ιερογλυφική γραφή και μας δίνει πληροφορίες για τη ζωή των απλών πολιτών στη μυκηναϊκή εποχή
Γ. Οι «επέτες» ήταν  οικονομικά εξαθλιωμένη τάξη στο  μυκηναικό  κράτος.
Δ. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να υπονοεί την ύπαρξη θεοκρατικής οργάνωσης
Ε. Το πιθανότερο είναι ο Τρωικός πόλεμος να συνέβη προς τα τέλη του 13ου αι. π.Χ., όταν οι Μυκηναίοι βρίσκονταν στο απόγειο της δύναμης τους. (10 μον.)

Ομάδα Β
 Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και την πηγή που ακολουθεί να αναφερθείτε στα χαρακτηριστικά ) και τη σημασία της Γραμμικής Β΄γραφής . Τι πληροφορίες παραπάνω πήραμε για το μυκηναϊκό πολιτισμό μετά την αποκρυπτογράφησή της; (50 μοναδες)

Οι πινακίδες της γραμμικής Β’ γραφής.
Έχουμε λοιπόν κάποιους σωρούς από πηλό, που καταρχήν δε μας υπόσχονται τίποτα· τους κάνει πολύτιμους όμως το γεγονός ότι συνιστούν μιαν ολότελα καινούργια πηγή αδιάβλητης πληροφόρησης για τον αρχαιότατο ελληνικό πολιτισμό – που άλλη πηγή γνώσης μας γι’ αυτόν είναι η αρχαιολογία και οι συγκεχυμένες παραδόσεις που μας μεταβίβασαν οι κλασικοί χρόνοι. Είναι βέβαια λυπηρό που οι πινακίδες δε μας λένε τίποτε για την ιστορία των ανθρώπων που τις έγραψαν, ούτε για τη σκέψη τους. Κι όμως, μερικοί από μας θα εκπλαγούν ίσως όταν ανακαλύψουν πόσα συμπεράσματα μπορούμε να αντλήσουμε απ’ αυτές.Οι Μυκηναίοι δε το θεώρησαν απαραίτητο να διασώσουν ούτε την ιστορία τους ούτε τη διπλωματική τους αλληλογραφία .Μας άφησαν όμως τουλάχιστον καταγραφές από τη διοίκηση των βασιλέων τους και από τη λειτουργία ορισμένων τομέων της οικονομίας τους…… J. C., Ο Μυκηναϊκός κόσμος, μετ. Κ.Ν. Πετρόπουλος, εκδ. Gutenberg, σ. 29-30.

                                               <<ΤΥΧΗ  ΑΓΑΘΗ>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου