Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ

  Η  ΗΓΕΜΟΝΙΑ   ΤΗΣ  ΑΘΗΝΑΣ            Η Αθήνα κατόρθωσε να επεκτείνει τη συμμαχία ανάμεσα στους Έλληνες και τελικά τη μετέτρεψε σε ηγεμονία: α) μεταφορά του συμμαχικού ταμείου στην Ακρόπολη(454 π.Χ.) και β) ένοπλες επεμβάσεις των Αθηναίων στις συμμαχικές πόλεις με τηv παραμικρή υπόνοια αντίδρασης.
Η εποχή του Περικλή.
Το χρονικό πλαίσιο → Μόνο 15 χρόνια ειρήνης (τριακοντούτεις σπονδαί, 445 π.Χ) κυριαρχία του Περικλή στα πολιτικά πράγματα της Αθήνας.
Χαρακτηρισμός → Ο Περικλής σφράγισε με τη δράση του την ανάπτυξη της Αθήνας α) στοεσωτερικό και β) στο εξωτερικό (απόλυτη κυριαρχία επί των συμμάχων). 5ος αι. π.Χ. →χρυσούς αιών του Περικλέους                                                                                                                                     Οι συνθήκες: 1) Καθιερώθηκε μετά τη δολοφονία του Εφιάλτη και το θάνατο του Κίμωνα.2) Εκλεγόταν με δημοκρατικές διαδικασίες στο αξίωμα του στρατηγού.                                          Ηγετικά προσόντα: 1) Επιβαλλόταν στο πλήθος χωρίς να περιορίζει τις ελευθερίες του. 2) Διέθετε πολιτική οξυδέρκεια («εγίγνετό τε λόγω μεν δημοκρατία,έργω δε υπό του πρώτου ανδρός αρχή»).
Η πολιτική του: 1) Ενίσχυσε το δημοκρατικό πολίτευμα (χρηματική αποζημίωση για τουςκληρωτούς άρχοντες, τους βουλευτές και τους δικαστές, δαπάνες για την πολιτιστικήανάπτυξη, θεωρικά).   2) Επέκτεινε την εμπορική επιρροή των Αθηναίων και προς τη Δύση(συμμαχία με την Εγέστα, τους Λεοντίνους και το Ρήγιο, συμμετοχή στην αποικία τωνΘουρίων, ανάδειξη του Πειραιά στο κυριότερο εμπορικό λιμάνι όλης της Μεσογείου).3) Διασφάλισε τα έσοδα του κράτους από α) τα μεταλλεία, β) τηφορολογία, γ) το φόρο των συμμάχων και δ) τις έκτακτες εισφορές.

α) Μεταλλεία (του Λαυρίου) → Εκμίσθωση σε ιδιώτες, εργασία από δούλους.                                          
 β) Φορολογία → Άμεση φορολογία σε στιγμές μεγάλης κρίσης, μετοίκιο, έμμεση φορολογίαγια τα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα από τα αθηναϊκά λιμάνια.                 
 γ) Φόρος των συμμάχων → Το συμμαχικό ταμείο μεταφέρθηκε στην Αθήνα (454 π.Χ. , 8.000τάλαντα), τακτικοί και έκτακτοι φόροι προς τους συμμάχους υπό μορφή πολεμικών αποζημιώσεων.                                                                                                                                
  δ) Έκτακτες εισφορές → Θεσμός της λειτουργίας που αφορούσε τους πλουσιότερουςπολίτες και είχε υποχρεωτικό και τιμητικό ταυτόχρονα χαρακτήρα (οι βασικές λειτουργίες:   χορηγία, τριηραρχία, αρχιθεωρία, εστίαση, γυμνασιαρχία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου