Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ-


Αποτέλεσμα εικόνας για ηράκλειτος αποφθέγματα


Κα ν δ λόγ κ τν μοίων νεργειν α ξεις γίνονται. Δι δε τς νεργείας ποις ποδιδόναι· κατ γρ τς τούτων διαφορς κολουθοσιν α ξεις. Ο μικρν ον διαφέρει τ οτως  οτως εθς κ νέων θίζεσθαι, λλ πάμπολυ, μλλον δ τ πν.

Γι’ αυτό πρέπει να προσδίδουμε μια ορισμένη ποιότητα στις ενέργειές μας· γιατί σύμφωνα με τις διαφορές αυτών διαμορφώνονται και τα μόνιμα στοιχεία του χαρακτήρα μας. Δεν έχει λοιπόν μικρή σημασία το να αποκτούμε συνήθειες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την πιο μικρή μας ηλικία, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ή μάλλον σημαίνει το παν.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ   ΗΘΙΚΑ   ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ  ΕΝΟΤΗΤΑ   4η



 «Οὐ μικρὸν οὖν… μᾶλλον δὲ τὸ πᾶν.» Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ
Όπως και ο δάσκαλός του ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης τόνισε και ξανατόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η παιδεία και η αγωγή για την ιδιωτική (=προσωπική) και για τη δημόσια (= κοινωνική) ζωή του ατόμου. Και όλα αυτά βέβαια, γιατί πίστευε πως με την παιδεία και την αγωγή, η οποία εθίζει το άτομο σε συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς, το άτομο βοηθιέται στην απόκτηση της αρετής που είναι προϋπόθεση για την ευδαιμονία τη δική του και της πόλεως. Δύο πράγματα αισθάνθηκε πως έπρεπε να τονίσει με ιδιαίτερη έμφαση: α) την πρωτεύουσα σημασία της παιδείας και της αγωγής, και β) ότι όσο πιο νωρίς αρχίσει η παιδεία και η αγωγή, τόσο πιο πολλές θα είναι οι ελπίδες να αποδειχτούν αυτές αποτελεσματικές και γόνιμες.
Ειδικότερα, ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι ο εθισμός και η απόκτηση μόνιμων στοιχείων του χαρακτήρα μας έχει πολύ μεγάλη παιδαγωγική αξία. Για αυτό και εισάγει στην ενότητα αυτή το παιδαγωγικό του σχόλιο. Θεωρεί λοιπόν, ότι ο άνθρωπος πρέπει να συνηθίζει από μικρός σε ηθικές ενέργειες, για να φτάσει στην κατάκτηση των ηθικών αρετών. Μάλιστα, αυτή η διεργασία πρέπει να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία, γιατί τότε συντελείται η διαμόρφωση της ηθικής του συνείδησης. Το φυσικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική, συναισθηματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξή του. Επιπλέον, επειδή η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ χρόνο, κρίνεται σωστό να ξεκινήσει όσο γίνεται πιο νωρίς. Οι παιδαγωγικές αυτές αντιλήψεις του Αριστοτέλη συμφωνούν με τις σύγχρονες και φαίνεται ότι έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης αντίληψης για την αγωγή.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  ΤΟ  ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ   ΠΟΥ  ΜΕ  ΒΟΗΘΗΣΕ  ΝΑ  ΔΩΣΩ  ΣΩΣΤΗ   ΑΝΑΤΡΟΦΗ   ΣΤΑ   ΠΑΙΔΙΑ  ΜΟΥ.  ΤΑ  ΕΜΑΘΑ   ΝΑ  ΣΕΒΟΝΤΑΙ   ΤΟΥΣ  ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ  ΚΑΙ ΝΑ  ΜΗΝ  ΤΟΥΣ  ΔΙΑΒΑΛΛΟΥΝ   ΓΙΑ  ΝΑ  ΠΕΤΥΧΟΥΝ   ΑΥΤΟ  ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου